de laatste VCNH rit van het seizoen: de Heuvelrugrit



De 6e en afsluitende VCNH rit van 2016 is de Heuvelrugrit. Een (koninklijke) toertocht van ruim 80 kilometer over de fraaie wegen van de Utrechtse Heuvelrug met (naar wens) een bezoek aan het hoogste punt van de Heuvelrug, de Pyramide van Austerlitz.
Het startadres is: La Place Laren, Westerheide 2 1251 ET Laren
De rit is open voor leden van VCNH en bij VSN aangesloten clubs. Wil je een keer komen kennis maken? Je bent van harte welkom. 
Graag wel even vooraf opgeven. Zie: http://vcnh.nl/Heuvelrugrit
Als generaal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont door zijn strijdmakker Napoleon aangesteld wordt als opperbevelhebber van het Bataafs-Nederlandse leger, treft hij een ongedisciplineerde legermacht aan. En dat terwijl hij van de keizer van Frankrijk de opdracht heeft gekregen deze troepenmacht klaar te stomen voor de invasie van Engeland. De Marmont besluit het leger te concentreren op een centrale plek in het land en in het voorjaar van 1804 wordt dit gebied op de Utrechtse heuvelrug tot Frans grondgebied verklaard. Er worden waterputten geslagen, grote feesten gehouden en er komt zelfs een amfitheater waar komedies worden opgevoerd.
Om de troepen bezig te houden, besluit de Marmont een blijvende herinnering aan de Franse aanwezigheid aan te leggen. Geïnspireerd door zijn herinneringen aan Egypte laat hij op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug een Pyramide bouwen, bekroond met een houten obelisk. Volgens de overlevering zou deze tot in het Duitse Kleef te zien zijn. Het werk is in 30 dagen klaar en op 12 oktober 1804 wordt dit monument feestelijk geopend. Marmont noemt de berg naar zichzelf: de Marmontberg. Later draagt hij het bouwwerk op aan keizer Napoleon, de man met wie hij heeft gestreden in Egypte en die hij zeer bewondert.
Het is koning Lodewijk Napoleon die in augustus 1806 het monument omdoopt tot de Pyramide van Austerlitz, een verwijzing naar de slag bij Austerlitz die zijn broer zo glorieus had gewonnen.
In 1816 moet De Marmont al zijn bezittingen verkopen waarna de Pyramide in verval raakt. Eind negentiende eeuw wordt, ter vervanging van de houten obelisk die al lang is vergaan, een nieuwe stenen obelisk gebouwd maar de Pyramide zelf wordt nauwelijks hersteld. Ondanks dat is het sinds die tijd een echte toeristische trekpleister, bezongen in talrijke liederen. Pas in 2004, tweehonderd jaar na de oprichting, is de Pyramide in oorspronkelijke staat hersteld.

Populaire posts van deze blog

Algemene verordening gegevensbescherming